Orban’ın partisinin liderliğindeki “Avrupa için Vatanseverler” ittifakı AP’de grup kurmak için yeterliliği sağladı

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın başını çektiği aşırı sağcı “Avrupa için Vatanseverler” ittifakı da Avrupa Parlamentosu’nda yeni bir grup oluşturmak için şartları sağladı. “Avrupa için Vatanseverler” ittifakının, AP’deki üçüncü aşırı sağ grup olacak.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın AP’de yeni aşırı sağ bir grup kurma çalışmalarında son düzlüğe girilirken Avrupa Birliği (AB) üyesi yedi ülkeden en az 23 milletvekilini bir araya getirme şartını sağlayan “Avrupa için Vatanseverler” ittifakının AP’de resmen tanınması bekleniyor.

Orban’ın Fidesz (Macar Yurttaş Birliği) Partisi, AP’deki mevcut iki aşırı sağ ittifak olan Kimlik ve Demokrasi (ID) ve Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformistler (ECR) gruplarına dahil olmayarak, AP seçimlerinin hemen ardından yeni bir aşırı sağ grup oluşturmak için kolları sıvamıştı.

Orban, 1 Temmuz’da AB dönem başkanlığı görevini devralmadan hemen önce aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Herbert Kickl ve Çekya’nın eski Başbakanı ve ANO (Evet) partisinin lideri Andrej Babis’in desteğini alarak gereken milletvekili sayısına ulaştı. Ancak resmen grup olabilmek için gereken dört ülkeden daha destek, Orban’ın dönem başkanlığını devralmasının ardından geldi.

Sırasıyla, Portekiz’den Chega Partisi, İspanya’dan Vox, Danimarka Halk Partisi (DF), Belçika’nın Flaman milliyetçilerinden oluşan Vlaams Belang ve Hollanda’da Geert Wilders‘ın liderlik yaptığı Özgürlük Partisi (PVV) Orban’ın ittifakına resmen katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir